Fenntartható környezet

A Zöld Garancia az LMP - Magyarország Zöld Pártja 2021-es előválasztásra készült programja. Az oldal utolsó frissítése: 2021.10.15.

Mi olyan kormányban dolgozunk majd, amelyik tisztában van annak a felelősségével, hogy mi vagyunk az utolsó generáció, amely még tehet a klímaváltozás megállítása és a biológiai sokféleség megőrzése érdekében. A Fidesz ma ennek pont az ellenkezőjét teszi: sokszor még a klímaváltozás tényét is tagadják, büszkén vállalják, hogy az ő szemükben a német ipar érdeke fontosabb, mint a fenntarthatóság. A Fidesz nem megvédi, hanem feléli a jövőnket, és megtestesít mindent, amivel szemben egy zöldpárt harcolni akar. Sajnos minden egyes nap árát sokszorosan fogjuk megfizetni a jövőben, amit a jelenlegi kormány hatalomban tölt. Nincs időnk kivárni, amíg a kormánypárti politikusok is megértik a veszély mértékét, mert addigra visszafordíthatatlan károkat okoznak.

Paks 2 helyett a megújuló energiára támaszkodunk

 • Leállítjuk a drága és környezetszennyező Paks 2 beruházást.
 • Legkésőbb 2025-re kivezetjük a klímagyilkos széntüzelést.
 • Bővítjük a megújulóenergia-kapacitásokat, így 2030-ra elérjük a legalább 35 százalékos megújuló arányt.
 • Feloldjuk a szélenergia tilalmát.
 • Komplex épületenergetikai mélyfelújítási programot indítunk, leszigetelünk évi 100 ezer lakást.

Az orosz hitelből finanszírozott paksi beruházás az évszázad legrosszabb üzlete: drága, veszélyes, felesleges, ráadásul hosszú évtizedekre adósságcsapdába, orosz függőségbe taszíthatja Magyarországot, és a sugárzó hulladékkal sem tudunk mit kezdeni. Az új kormánynak mielőbb fel kell mondania a szerződést, és le kell állítania a beruházást!

A Paks 2 új blokkjaira szánt sok ezer milliárd forintot a megújuló energiaforrások bővítésére, valamint épületszigetelési és energiahatékonysági programokra fordítjuk. Azonban nem elég pusztán a napenergiára építeni, hanem az összes megújuló energiaforrás okos alkalmazására szükség van. Feloldjuk a szélturbinák létesítésének tilalmát, és a napenergia-beruházásokat az értékes zöldterületekről a háztetőkre tereljük. Így nemcsak biztonságosabb és kevésbé kiszolgáltatott lesz Magyarország, de több tízezer válságálló munkahelyet fogunk teremteni, ráadásul a családok rezsiköltségei is fenntarthatóan csökkennek. A klímagyilkos erőművi és lakossági szénfelhasználást legkésőbb 2025-ben kivezetjük.

Valódi klímavédelemmel mentjük meg a jövőnket

 • Az LMP a szigorúbb uniós klímacélok elfogadásáért fog dolgozni kormányon is.
 • Vállaljuk, hogy 2030-ig 65 százalékkal csökkentjük a szén-dioxid-kibocsátást az 1990-es szinthez képest!
 • A költségvetésben biztosítjuk az alkalmazkodási feladatokhoz szükséges forrásokat.

Ha most nem teszünk érdemi lépéseket a klímaváltozás megállítása érdekében, azzal gyerekeink és unokáink jövőjét veszélyeztetjük. Magyarországnak nem az az érdeke, hogy folyamatosan vétózzuk a klímacélokat, hanem az, hogy a küzdelem élére álljunk: ezért a következő kormánynak vállalnia kell, hogy az 1990-es szinthez képest 2030-ra 65 százalékkal csökkenti az ország szén-dioxid-kibocsátását. Emellett kiemelten fontos a hatékony klíma-alkalmazkodási feladatok számbavétele. Azonnal nekiállunk az egyes ágazati alkalmazkodási cselekvési tervek végrehajtásának, amelyekhez biztosítjuk a szükséges forrásokat.

Megállítjuk a biológiai sokféleség csökkenését, megvédjük a zöldfelületeket és természeti értékeinket

 • Bevezetjük a zöldfelületi moratóriumot, így a beruházásokat zöldmezősről barnamezős területekre tereljük.
 • Megvédjük a meglévő erdőket, és őshonos, a klímaváltozáshoz alkalmazkodó erdők telepítésével legalább 27 százalékra növeljük az erdőterület arányát 2030-ig.
 • Kivezetjük a tarvágásos gazdálkodást Magyarországról.
 • Megállítjuk a biológiai sokféleség csökkenését a természetvédelmi intézményrendszer megerősítésével.
 • Felszámoljuk a környezetpusztító kiemelt kormányzati beruházások intézményét.
 • Megteremtjük a fenntartható fejlődés, a környezetügy és a klímavédelem intézményrendszerét.
 • Felállítjuk az önálló klíma- és fenntarthatósági minisztériumot!

Magyarország az elmúlt tíz évben gyorsuló ütemben élte fel a természeti erőforrásait és a zöldfelületeket, mert a Fidesz szemében a természetes környezet nem érték, csak egy parlagon hagyott beruházási terület. Ennek megálljt parancsolunk, és a zöldfelületi moratórium bevezetésével kimondjuk, hogy zöldfelületet csak kivételesen, közérdekre vagy nemzetbiztonsági okokra való hivatkozással lehet beépíteni, és ekkor is legyen pótlási kötelezettség. A beruházásokat ezzel a zöldfelületekről a barnamezős területekre tereljük. A biológiai sokféleséget a természetvédelmi intézményrendszer megerősítésével, valamint az őshonos erdők védelmével és telepítésével óvjuk meg. Az erdőterület növelése a szén-dioxid-elnyeléssel a klímavédelmet is segíti.

A 21. század követelményei szerint újítjuk meg a magyar vízgazdálkodást

 • A társadalom és a természeti környezet szükségleteit hosszú távon biztosítani képes vízpolitikát alakítunk ki, megfelelő jogi és gazdasági szabályozással, hatékony intézményrendszerrel.
 • Kiemelt feladatunk lesz, hogy az országot ne hagyja el több víz a folyóinkon, mint amennyi beérkezik.
 • Az ország tájaihoz és vízgyűjtőihez igazodó országos és területi vízgazdálkodási terveket készítünk, figyelembe véve a települések, az ágazatok és a természeti környezet vízigényét.
 • A térségi – vízvisszatartáson alapuló – vízgazdálkodással előzzük meg a szélsőséges aszálykárokat, és ehhez igazítjuk az öntözéspolitikát is.
 • Megkezdjük a leromlott állapotú víziközmű-rendszer rekonstrukcióját, hogy mindenki egészséges ivóvízhez jusson.

Magyarország vízkészlete – legyen az felszíni vagy felszín alatti, folyóinkon a határon túlról érkező, kisvízfolyásainkban, tavainkban vagy a talajban tárolt vízkészlet – az ország legfontosabb természeti erőforrása. Ezek a vízkészletek biztosítják, hogy egészséges ivóvízhez juthassunk, megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszert termelhessünk, hogy természeti értékeink, az erdők, gyepek fennmaradását biztosíthassuk. A vizet ma már világszerte a 21. század aranyának tekintik.Hiánya sok helyen már most háborús konfliktusokhoz, járványokhoz, migrációhoz vagy vízkorlátozáshoz vezet.

A Fidesz ezzel szemben az alapvető hozzáértést nélkülöző, a meglévő, de korlátos készleteinket lerabló, a most élőket és a következő generációkat kizsákmányoló vízpolitikát folytatott. Ennek azonnal véget vetünk. A klímaváltozás várható hatásaihoz alkalmazkodva az élet minden területén víztakarékos megoldásokra, a térségi vízvisszatartás természetes eszközeire, a vízfelhasználás mértékének a lehetőségekhez történő igazítására, vizeink és ivóvízbázisaink védelmére van szükség, beleértve az elszennyezésük megakadályozását is. Az árvizek és belvizek – mint természetes jelenségek – ellen nem védekezni kell, hanem az élet- és vagyonbiztonságot figyelembe véve gazdálkodni kell velük. Az ehhez szükséges tudás, szakértelem rendelkezésre áll, de ezt a jövőben a közjó céljaira fogjuk használni. A lepusztult infrastruktúra, csőhálózat miatt a hálózati veszteség az ország bizonyos területein már eléri a 30-35 százalékot, a folyamatos meghibásodások és az elöregedő rendszer miatt pedig veszélybe kerül az egészséges ivóvízellátás biztosítása.

Radikálisan csökkentjük a légszennyezettséget

 • Komplex épületenergetikai mélyfelújítási programot indítunk, leszigetelünk évi 100 ezer lakást.
 • Csökkentjük az energiaszegénységet, és átalakítjuk a szociális tűzifaprogramot úgy, hogy mindenki környezetbarát tüzelőanyaghoz vagy fűtéshez jusson.
 • 2023-tól kivezetjük a szennyező szén, lignit és nagy nedvességtartalmú tűzifa forgalmazását.
 • Az egész országban betiltjuk az avar és a kerti hulladék égetését, fellépünk az illegális hulladékégetéssel szemben.
 • A városi légszennyezést a közösségi közlekedés, a kerékpározás fejlesztésével, a sétálóövezetek bővítésével, valamint a városi úthasználati díj bevezetésével csökkentjük.

Hazánkban a légszennyezés az egyik legsúlyosabb környezeti probléma: évente 14-15 ezer ember idő előtti haláláért és több százezer megbetegedésért felelős. A legártalmasabb szálló por, a PM2,5 80 százalékát a helytelen lakossági fűtés okozza, ezért elsősorban itt kell beavatkozni a közlekedési eredetű légszennyezés csökkentése mellett.

Programunk további részei

A KORMÁNYVÁLTÁSHOZ ZÖLD GARANCIA KELL!

Támogasd aláírásoddal, hogy a 2022 tavaszán felálló új kormánytól a Zöld Garancia program pontjainak végrehajtását és képviseletét lehessen számonkérni!

Irány a petíció